Nezaket nedir geçmeden önce şunları belirtmekte fayda vardır. İnsan sosyal bir varlıktır. Daima toplumun diğer bireyleriyle iç içe yaşar. Ya...
Nezaket nedir geçmeden önce şunları belirtmekte fayda vardır. İnsan sosyal bir varlıktır. Daima toplumun diğer bireyleriyle iç içe yaşar. Yaşamını sürdürürken o toplumun fertleri ile daima doğrudan ya da dolaylı olarak bir etkileşim hali içerisinde olur. Bu etkileşiminde takındığı tavır, duruş, konuşması onun nezaket boyutunu gösterir. İslam dini her zaman iki ilişkilere önem verir ve tatlı dil her zaman ön planda olmuştur. Bu konuda bizlere en güzel örnek Peygamberimiz Hz. Muhammet'tir.
Nezaket (Saygı) nedir?
Kökeni Farsça olan nezaket kavramı, başkalarına karşı saygılı olma, insanlara karşı incelikten bulunma, naziklik olarak tanımlanır.
Peygamberimizden (as) Nezaket Örnekleri:
- Kendisine soru sorulduğunda en güzel şekilde cevap verirdi.
- Birisi ile tokalaşırken karşısındaki elini çekmeden o elini çekmezdi.
- Birisiyle karşılaştığında o yüzünü başka yöne çevirmeden kendisi yüzünü çevirmezdi.
- Önünde oturan kişiye doğru ayaklarını uzatmazdı.
- Karşılaştığı kişiye önce kendisi selam verirdi.
- Kendisini ziyarete gelenlere ikramda bulunurdu.
- Misafirlerini kapıya kadar uğurlardı.
- Arkadaşlarına güzel unvanlar verir, onları hoşlarına giden isimlerle çağırırdı.
- Kimsenin sözünü kesmezdi.
- Daima güler yüzlü idi.
- Her zaman temiz ve düzenli giyinirdi.
- Bir insana baktığında bütün gövdesiyle dönerdi.
- Hastaları ziyaret ederdi.
- Cenaze merasimlerine katılırdı.
Nezaketle ilgili ayet ve hadisler:
Cehennemin kimi yakmayacağını size haber vereyim mi? Cana yakın olan, herkesle iyi geçinen, yumuşak başlı olup insanlara kolaylık gösteren kimseleri cehennem yakmaz. (Hadis-i Şerif)
Gurura kapılarak insanlara üstünlük taslama ve yeryüzünde böbürlenerek çalımlı çalımlı yürüme! Unutma ki Allah, kendini beğenenleri ve övünenleri asla sevmez. Gidişinde dengeli ol! Sesini ayarla, bağırarak konuşma: alçalt! Çünkü seslerin en çirkini eşeğin sesidir. (31 / Lokman Suresi, 18-19. ayetler)
Yumuşak davranmayan kimse, bütün hayırlara mahrum kalmış sayılır. (Hadis-i Şerif)
Yarım hurma vermek suretiyle de olsa kendinizi cehennem ateşinden koruyunuz. O kadarını da bulamayanlar, güzel bir sözle olsun kendilerini korusunlar. (Hadis-i Şerif)
Yumuşaklık ve nezaket bir şeye girerse onu süsler ve güzel yapar, bir şeyden de çıkarılırsa onu kötü yapar. (Hadis-i Şerif)
YORUMLAR