Receb-i şerîfin ilk cuma gecesi, 18/02/2021 Regâib Kandili’dir. Bu geceye Regâib denilmesi, melekler bu geceye çok rağbet ettikleri içindir....
Receb-i şerîfin ilk cuma gecesi, 18/02/2021 Regâib Kandili’dir. Bu geceye Regâib denilmesi, melekler bu geceye çok rağbet ettikleri içindir. Bu gece, Hz. Âmine Vâlidemiz’in âlemlere rahmet olan âhir zaman peygamberi Muhammed Mustafa (s.a.v.) Efendimize hamile olduğunu anladığı gecedir.
Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:
Receb-i şerîfin ilk cuma gecesinden gâfil olmayınız. Çünkü bu geceye melekler, Regâib ismini vermiştir. Bu gecenin üçte biri olduğunda gökyüzünde ve yeryüzünde hiçbir melek kalmaz, hepsi Kâbe-i Muazzama’da ve onun etrafında toplanır. Cenâb-ı Hak, hâllerine muttalî olur ve ‘Ey meleklerim! Benden dilediğinizi isteyiniz.’ buyurur. Onlar da ‘Ey Rabbimiz! Receb ayında oruç tutanları bağışlamanı istiyoruz.’ derler. Allâhü Teâlâ ‘Bağışladım!’ buyurur.
Bu gecenin feyiz ve bereketinden istifade etmek için uyanık olmalı, bu geceyi ibadet ve tâatla ihyâ etmelidir.karşılamalıdır.
Dua, âciz olan kulun, ihtiyaç ve arzusunu, fiilen, kavlen ve hâlen yalvararak, ihlâs ve ciddiyetle Kâdir olan Allâhü Teâlâ’dan istemesidir. Duanın hakikati, kulun Rabb’inden yardım istemesi ve onun yardım ve rahmetine mürâcaat etmesidir.
Dua, kulun Cenâb-ı Hakk’ın varlığını, azametini, her şeye kâdir olduğunu; kendisinin de âciz ve o herkesten cömert olan yaratıcısına muhtaç olduğunu itiraf etmesidir.
Allâhü Teâlâ, Furkan Sûresi’nin 77. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurur (meâlen):
“(Yâ Muhammed) De ki: Duanız (ve ibadetiniz) olmasa, Rabbim size ne kıymet verir…”
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır:
“Hazret-i Allah, kendisinden istemeyene gadap eder.”
“Hazret-i Allâh’ın fazlından isteyin! Çünkü o, kendisinden istenilmesini sever.”
Çünkü istemeyi terk etmek, büyüklenmek ve hiçbir şeye ihtiyaç duymamak demektir. Kul için ise bunlar caiz değildir. Hz. Allah, kendisinden istemeyi terk edene gadaplanır, insanoğlu ise kendisinden istenildiğinde gadaplanır.
Regâib Gecesi’nde, akşamla yatsı arasında 12 rekât Hâcet Namazı kılınır.
İki rekâtte bir selam verilerek kılınan bu namazda, Fâtiha-i şerîften sonra her rekâtte 3 İnnâ enzelnâhü... ile 12 İhlâs-ı şerîf okunur.
Namazdan sonra, 7 Salât-ı Ümmiyye okunup secdeye varılır. Salât-ı Ümmiyye şudur:
Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedini’n-Nebiyyi’l-ümmiyyi ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim.
Secdede 70 defa: “Sübbûhun Kuddûsün Rabbünâ ve Rabbü’l-melâiketi ve’r-Rûh” okunur.
Secdeden kalkıp bir defa: “Rabbiğfir verham ve tecâvez ammâ ta‘lem. İnneke ente’l-e‘azzü’l-ekram.” okunur.
Tekrar secdeye varılıp yine 70 defa: “Sübbûhun Kuddûsün Rabbünâ ve Rabbü’l-melâiketi ve’r-Rûh” okunur.
Secdeden sonra dua edilir. Duada Hazret-i Allâh’a şu şekilde ilticâ etmelidir:
Allâhümme bârik lenâ Recebe ve Şa‘bâne ve belliğnâ Ramazân.
Regâib Gecesi’nin gündüzünde, yani cuma günü öğle ile ikindi arasında 2 rekâtte bir selâm verilerek 4 rekât teşekkür namazı kılınır. Her rekâtte 1 Fâtiha, 7 Âyetü’l-Kürsî, 5 İhlâs-ı şerîf, 5 Kul eûzü birabbi’l-felak, 5 Kul eûzü birabbi’n-nâs sûreleri okunur.
Namazdan sonra 25 defa “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîmi’l-kebîri’l-müteâl”, 25 defa “Estağfirullâhe’l-azîm ve etûbü ileyk” diyerek istiğfâr ve sonra da dua edilir.Şimdiden regaib kandilimiz mübarek olsun
YORUMLAR